پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : همتی، وزیر اقتصاد درجمع بیش از ۲۰ تن از وزرای شرکت کننده در بیست و هشتمین«اجلاس سرمایهگذاری جهانی» در ریاض پایتخت عربستان سخنرانی کرد.
بخشهایی از اظهارات وی به شرح زیر است:
" تغییر پارادایم و اثر آن بر رابطه بین سیاست صنعتی و استراتژی ترویج سرمایهگذاری " نهتنها مسیر آینده اقتصاد جهانی را تعیین میکند بلکه سرنوشت همکاریهای بینالمللی و کیفیت زندگی مردم در سراسر جهان را نیز شکل خواهد داد.
اقتصاد جهانی در سالهای اخیر تحتتأثیر مشکلات متعددی قرار گرفته است، ادامه داد: بحرانهای اقلیمی، تغییرات ژئوپلیتیک، نوسانات شدید در حوزه انرژی و نابرابریهای ناشی از ظهور فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی بلاکچین و انقلاب دیجیتال، تنها بخشی از این تحولات هستند. رشد اقتصاد جهانی که طبق دادههای بانک جهانی در دهه گذشته سالانه معمولاً کمتر از 3.5 درصد بود،اکنون با عدم اطمینانهای فرایندهای روبهرو شده است.
رشد نابرابر میان اقتصادهای نوظهور و پیشرفته، افزایش تنشهای تجاری و کاهش سرعت زنجیرههای تأمین جهانی، به مسائلی اساسی برای تمام دولتها تبدیل شده است. اما در میان این چالشها، فرصتهای بیسابقهای نیز ظهور کردهاند.
توجه به توسعه پایدار و اقتصاد سبز با سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر افزایش تمایل به سرمایهگذاری در بازارهای نوظهور و تمرکز بر تحول دیجیتال، همگی زمینههای جدیدی برای رشد و همکاری جهانی ایجاد کردهاند.
اقتصاد ایران با برخورداری از منابع غنی طبیعی، معدنی و انرژی، جمعیت جوان و تحصیلکرده، موقعیت ژئوپلیتیک ممتاز و شبکه گستردهای از زیرساختهای اقتصادی ظرفیت فوقالعادهای برای پاسخ به این چالشها و بهره. برداری از این فرصتها دارد.
ایران با دارابودن 10 درصد ذخایر اثبات شده نفت و 15 درصد ذخایر گاز طبیعی جهان و همچنین موقعیت ارتباطی بهعنوان کریدور شمال - جنوب و شرق - غرب میتواند نقشی کلیدی در تقویت زنجیرههای تأمین جهانی ایفا کند بهعنوان مثال تنها در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر، پتانسیل بسیار بالایی برای تولید برق خورشیدی و بادی در ایران وجود دارد که نهتنها میتواند نیاز داخلی را تأمین کند، بلکه به تقویت صادرات انرژی پاک به کشورهای منطقه نیز منجر میشود.
ایران با تشکیل دولت وفاق ملی در داخل و تقویت جایگاه خود در مجامع خارجی از جمله صورت رسمی در سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس و همکاری نزدیک با اتحادیه اقتصادی اوراسیا و همکاری با کشورهای همسایه و خلیجفارس به طور مستمر به دنبال ایجاد زمینههای همکاری مشترک بوده است.
افزایش قدرت ایران در نظم جدید بینالمللی به ما این امکان را داده است که در حوزههایی همچون مبارزه با تغییرات اقلیمی، انتقال فناوری و سرمایهگذاریهای مشترک نقش فعالی ایفا کنیم.
تحریمهای اقتصادی فقط برای ایران مضر نیستند بلکه آسیبهای سیاسی و اقتصادی آن به کل اقتصاد منطقه و جهان سرایت کرده است.
در همین زمینه، نقش دولتها در بهینهسازی کارکرد سازمانهای ترویج سرمایهگذاری ترویج تجارت و مناطق ویژه اقتصادی حیاتی است. ایران با داشتن دهها منطقه ویژه اقتصادی و آزاد تجاری – صنعتی توانسته است بستری مناسب برای جذب سرمایهگذاریهای باکیفیت فراهم کند. این مناطق با تسهیلات زیرساختی و دسترسی به بازارهای منطقهای ظرفیت بالقوهای برای افزایش تولید داخلی تقاضای مصرفی و صادرات بینالمللی دارند.
در دهههای اخیر جهان شاهد تغییرات اساسی در پارادایم صنعتی نیز بوده است که به واسطه پیشرفتهای فناوری تغییرات زیست محیطی و ضرورتهای اقتصادی ایجاد شده است چالشهای این تغییر پارادایم شامل رقابت فزاینده برای جذب سرمایهگذاریهای فناورانه، کاهش سهم صنایع سنتی در اقتصاد جهانی و نیاز به انتقال سریع به فناوریهای سبز است. این در حالی است که کشورهای در حال توسعه برای دستیابی به این تحول با چالشهای زیرساختی نیروی کار ماهر و سرمایهگذاری مواجه هستند.
🔻بر اساس دادههای رسمی، سهم مستقیم صنعت، معدن و نفت و گاز در تولید ناخالص داخلی ایران حدود 37 درصد است و بخشهایی مانند پتروشیمی خودروسازی و فناوریهای زیستی پتانسیل بالایی برای جذب سرمایهگذاری خارجی دارند. همچنین ایران در حوزه صنایع دانشبنیان طی یک دهه گذشته شاهد رشد بسیار بالایی بوده است.
تغییر پارادایم صنعتی جهان با تمام چالشها و فرصتهای خود به همکاریهای بینالمللی و استراتژی های دقیق نیازمند است. ایران با اتکا به ظرفیتهای ملی خود و رویکردی فعال در سیاست خارجی قصد دارد در این مسیر نقشی برجسته ایفا کند و به موتور محرکه رشد منطقه و جهان تبدیل شود.
اینجانب از تمامی همکاران و دولتهای حاضر دعوت میکنم تا با تقویت همکاریهای چندجانبه و به اشتراکگذاری تجربیات به ساختن آیندهای پایدارتر عادلانهتر و شکوفاتر برای تمام کشورها کمک کنیم.